Φόρτωση...

H Θέρμανση

Αρθρο για Θέρμανση

Πηγή: www.newsit.gr

600 με 800 ευρώ η επιβάρυνση σε μια μέση μονοκατοικία, περίπου 300 ευρώ ανά διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία.

Στην κατάψυξη θα μπει η Ελλάδα σε περίπτωση που επαληθευτεί το εφιαλτικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση να εξισώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων λένε στο Νewsit πως εάν η κυβέρνηση πάρει αυτό το μέτρο θα είναι το πιο σκληρό και φοροεισπρακτικό μέτρο από τη μεταπολίτευση και μετά. Χιλιάδες νοικοκυριά θα "παγώσουν" ενώ τα λουκέτα θα πέσουν βροχή στους εμπόρους καυσίμων. 1.400 ευρω, δηλαδή... μισό εκατομμύριο δραχμές θα πληρώνει κάποιος για 1.000 λίτρα πετρέλαιο!


Oπως δήλωσε στο Newsit ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιριών Πετρελαιοειδών, Γιώργος Μασσαλής "το σενάριο που όλο και πιο έντονα ακούγεται οτι η κυβέρνηση με την πίεση της τρόϊκας σκέφτεται να εξισώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης εάν πραγματοποιηθεί θα είναι καταστροφικό. Αφενός θα ειναι καταστροφικό για τον καταναλωτή. η πείρα μας διδάσκει οτι όταν ο καταναλωτής είχε πρόβλημα στο 0,90 ευρώ το λίτρο να προμηθευτεί πετρέλαιο και επαιρνε 200 και 300 λίτρα είναι αδύνατο μετά τις περικοπές που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός των μισθωτών και των συνταξιούχων να μπορέσουν να αγοράσουν πετρέλαιο με 1,40 ευρώ το λίτρο. Είναι αδύνατον για τους εμπόρους όταν είχαν προβλήματα ρευστότητας με την τιμή στο 0.90 να μετακινήσουν τις ποσότητες που απαιτούνται για τη δουλειά τους να βρουν τα κεφάλαια κίνησης με το 1,40 ευρώ τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν κόψει την πίστωση και άρα χρείαζεται 60% περισσότερο κεφάλαιο κίνησης. Οι καταναλωτές είχαν βρει πέρυσι το τρικ να χρησιμοποιούν το ρεύμα για να ζεσταθούν αφήνοντας τη ΔΕΗ απλήρωτη, αλλά φέτος δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Μιλάμε λοιπόν για αδυναμία του καταναλωτή να ζεσταθεί. Όταν λοιπόν δεν έχουμε δυνατότητα πρόσβασης στη θέρμανση καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ
Μία μέση μονοκατοικία απαιτεί περίπου 1.000 με 1.500 λίτρα πετρέλαιο για να περάσει μια σεζόν με μέτρια καύση.
Αυτό εάν υπολογιστεί στη νέα αυξημένη τιμή σημαίνει μια αυξηση γύρω στα 600 με 800 ευρώ επιπλέον για κόστος θέρμανσης. Δεδομένου ότι και το φυσικό αέριο είναι ήδη πανάκριβο καθώς έχει ταυτιστεί ή και ξεπεράσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ένα μεγάλο βάρος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μιλάμε πως 1.400 ευρώ τα 1.000 λίτρα είναι μισό εκατομμύριο δραχμές! Υπάρχει φοβερή αδυναμία να επιβαρυνθούν οι οικογενειακοί προυπολογισμοί από την αύξηση αυτής της τιμής. Αυτό θα οδήγήσει σε περαιτέρω περιορισμό και αδυναμία εφοδιασμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
Η επιβάρυνση θα είναι περίπου 500 ευρώ το μήνα που σημαίνει στους 5 μήνες 2.500 ευρώ για μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα σημαίνει 300 ευρώ το διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν τα λουκέτα στον ήδη χειμαζόμενο χώρο της διακίνησης καυσίμων.

Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ίσως δεν γίνει στο 100% αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση (το καλό σενάριο) λέει πως η τιμή θα εκτιναχθεί κατά 44% ως 50% ή 50 λεπτά το λίτρο και έτσι με βάση ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι έκλεισε στα 90 λεπτά μιλάμε ήδη για μια μέση τιμή στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται άμεσα σε μια επιβάρυνση 500 ευρώ για κάθε 1.000 πετρελαίου ή πάνω από 2.000 ευρώ για ένα μόνο γέμισμα της δεξαμενής μιας μέσης πολυκατοικίας.

Το εάν και κατά πόσο το μέτρο θα ισχύσει πλήρως από τον Οκτώβριο μάλλον έχει την απάντησή του στα προσδοκώμενα έσοδα.

Τα 600 εκατομμύριο που εκτιμάται ότι θα κερδίσει το κράτος από τον επιπλέον φόρο, αρκούν ίσως να ισοσκελίσουν τις όποιες απώλειες από το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και έτσι ίσως αποτελεί τη “μόνη σίγουρη λύση” της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.